Arjantin Seçimleri ve Bolsonaro
top of page

Arjantin Seçimleri ve Bolsonaro

Takvimler Ekim 2022’yi gösteriyordu. Brezilya Devlet Başkanlığı seçimini eski Başkan Jair Bolsonaro kaybetti ve radikal sağın Latin Amerika’daki kalesi düştü. Aslında Bolsonaro seçimleri kazanacağını düşünüyordu ve hamlelerini bu strateji üzerine kurmuştu.


Yazı: Bülent Yurtdaş

 

Her ne kadar darbe girişimi de dahil olmak üzere tüm planlarını hayata geçirse de seçimleri kazanması ya da kendi lehine çevirmesi mümkün olamadı.


Ve bir yıl sonra, bu kez Ekim 2023’te aniden başka bir alternatif belirdi. Arjantin Devlet Başkanlığı seçimi... Arjantin’in içinde bulunduğu politik kaos, ekonomide yaşanan çalkantılar ve önlenemez kötüye gidiş Arjantin halkını siyasi arenada başka alternatifler aramaya yönlendirdi. Arjantin’i tekrar düzlüğe çıkaracak, ekonomiyi ve sosyal hayatı yeniden yoluna koyacak bir alternatif. Akıllardaki soru ise secim propaganda çalışmalarında radikal sağ görüşleri ile öne çıkan Javier Milei ile ilgiydi. Gerçekten o Arjantin halkı için doğru bir seçim olabilir miydi?


Radikal sağ seçim vaatleri, Arjantin’deki tüm sistemi baş aşağı çevirecek yaklaşımlar, para biriminin Amerikan Doları ile değiştirilmesi, diplomaside tamamıyla ABD eksenli perspektifin kayıtsız kabulü… Tüm bunlar mevcut durumu içinden daha da çıkılamaz ve karmaşık bir hale getirebilir. Buna değer mi?


Arjantin kelimenin tam anlamıyla bu karmaşa ile meşgul iken, ilk yardım jair Bolsonaro’nun oğlu Eduardo Bolsonaro’dan geldi. Eduardo Bolsonaro Arjantin seçimlerinde aday olan Javier Milei’ye kelimenin tam anlamıyla can suyu oldu.


Arjantin seçimleri

Latin Amerika ve Karayipler Para Fonu CAF’tan Arjantin’e verilecek olan düşük faizli ve uzun vadeli 1 Milyar USD krediyi (üye tüm ülkelerin onayıyla alınan bir kararı), sanki Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ve Bakan Simone TEBET verecekmiş gibi lanse ederek Arjantin seçimlerini manipüle etmek istediklerini, şu anki Arjantin Devlet Başkanının desteklediği adaya avantaj sağlama girişimi olduğunu öne suren bir videoyu sosyal medya üzerinden yayınladı.


Aynı zamanda, Jair Bolsonaro secimde aday olan radikal sağ görüşlü Javier Milei’yi desteklediğini açıklayan videoları sosyal medyaya servis etti.


Neden Brezilya eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, Arjantin seçimlerinde aday olan Javier Milei’ye tam destek veriyor ve her koşulda yanında olacağını belirten videolar yayınlıyor?


Daha da ilginç olanı, bu videolar sonrası durup dururken Javier Milei katıldığı bir televizyon programında yapılacak seçimlere neden “hile karıştırılacağını” ve “hileli bir seçim olacağını” hiçbir delil ve kanıt ortaya koymadan açıklama gereği duyuyor?


Ya da bu desteğin amacı başka bir neden olabilir mi? Yoksa Brezilya’da içinde bulunduğu durum gereği yargı aşamasında olan dosyalardan dolayı gerçeklerle yüz yüze gelen Jair Bolsonaro, seçimleri desteklediği Javier Milei kazanırsa güvenli bir liman olacak Arjantin’e mi gitmek istiyor?


Söz açılmışken, Eduardo Bolsonaro’nun sosyal medyada yayınladığı iddiaları doğru ise durum Brezilya açısından uluslararası ve diplomatik arenada daha sorunlu hale gelecek, bu durumda ister istemez Brezilya’nın uluslararası arenadaki itibarini olumsuz etkilenecek.


Neyin doğru neyin yalan olduğunu, Arjantin’i nelerin beklediğini ve Arjantin için neyin en doğru olduğunu çok yakında göreceğiz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page